W dniu 10 kwietnia br. w Starej Piekarni, 30 studentów uniwersytetu uczestniczyło w spotkaniu informacyjnym na temat funkcjonującej od półtora roku w Bojanowie NORMOBARII pana Piotra Pokrywki. Prelegentką była Pani Daria Kuczyńska.
Pan Piotr Pokrywka, właściciel komory, jest uczniem doktora Jana Pokrywki, lekarza medycyny od 30 lat, akupunkturzysty od 14 lat, dietoterapeuty i założyciela Akademii Długowieczności.
Według Pana Jana Pokrywki istnieją 4 drogi osiągania długowieczności:
- hydrogenia – zwiększenie zawartości wodoru w organizmie poprzez picie wody i spożywanie oleju nasyconych wodorem.
- normobaria – przebywanie w zamkniętym środowisku optymalnym dla naszego życia, w celu zwalczania wolnych rodników i utrzymywania wysokiego poziomu komórek macierzystych.
- hyperendorfineria – pobudzanie endorfin za pomocą leku naltreksonu.
- bajkalinostymulacja- przyjmowanie balkaliny, która w badaniach wykazała właściwości przedłużające życie komórek.
Czynnikami dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji psychofizycznej są:
– zbilansowane odżywianie,
– ruch i aktywność fizyczna,
– właściwy sen i odpoczynek
– właściwe oddychanie.
To właściwe oddychanie zapewnia nam właśnie komora normobaryczna.
Normobaria hiperkapnicza to komora hiperbaryczna, w której atmosfera spełnia warunki optymalne dla zdrowia i długiego życia.
Powietrze, które się w niej znajduje zostało zmodyfikowane pod względem struktury i dostosowane do warunków, jakie przypuszczalnie panowały na naszej planecie w okresie przed potopem. Wówczas ciśnienie atmosferyczne było wyższe, zwiększona była zawartość dwutlenku węgla, tlenu i wodoru w powietrzu. Takie warunki umożliwiały organizmom roślinnym osiąganie znacznych rozmiarów. Żywności było stale w nadmiarze, dlatego stres ludzi związany z zapewnieniem sobie pożywienia nie istniał. W rezultacie powolniejsze było niszczenie się komórek, co prowadziło do długowieczności.
Doświadczenie z użyciem takich warunków – wpływających na wymiary i owocowanie roślin – przeprowadzili japońscy uczeni w latach 80. XX w. Sadzonka pomidora koktajlowego osiągnęła 12 metrów wysokości, wydała 15 tysięcy pomidorów wielkości pięści i żyła ponad 5 lat, zamiast 5 miesięcy, jak to zwykle bywa.
Powietrze w komorze normobarycznej charakteryzuje się:
– zwiększonym do 1500 hPa ciśnieniem atmosferycznym,
– zwiększoną zawartością dwutlenku węgla od 0,5%- 2%,
– zawartością tlenu od 35%-40%,
– zwiększoną zawartością wodoru od 0,1% – 0,5%.
Warunki panujące w komorze są próbą zapewnienia organizmowi warunków dla odblokowania procesów zdrowienia i autoregeneracji. Terapia tlenem poprawia wydolność organizmu, wodór z kolei wspomaga organizm m.in. np. z martwicą pozawałową, urazem mięśni, miażdżycą, zapaleniem jelit, trzustki, a także nowotworami.
Normobaria to zdrowienie.
Oddychanie taką właśnie optymalną atmosferą powoduje znacznie większe dotlenienie organizmu, podwyższenie sprawności psychoruchowej, spowolnienie procesów starzenia się oraz znaczny wzrost produkcji komórek macierzystych, zapewniający szybszy proces regeneracji po chorobach.
Następuje rozszerzenie się naczyń krwionośnych, naturalne rozrzedzenie krwi, zahamowanie procesów zapalnych, naturalna motywacja do regeneracji.
Przebywanie w komorze jest całkowicie bezpieczne i wolne od jakichkolwiek skutków ubocznych. W Polsce istnieje tylko kilka komór normobarycznych. Jedna niedaleko, bo w pobliskim Bojanowie.
Pani Daria Kuczyńska przekazała nam sporo broszur informacyjnych, zaprosiła do przyjazdu do Bojanowa, jednocześnie otrzymaliśmy promocyjne zaproszenia na 1,5 godzinną sesję w komorze normobarycznej.