Dzięki kilkuletnim staraniom koleżanki z Gostyńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Jolanty Gardyś odbyły się w Gostyniu po raz pierwszy Warsztaty Zdrowia z udziałem członków Uniwersytetu, którzy postanowili zregenerować swoje ciało w dniach od 5 do 7 maja 2015 r.
Program powstał przy wsparciu finansowym Starostwa Powiatowego w Gostyniu oraz samych zainteresowanych. Prelegentem był Zbigniew Kuśnierz – wykładowca, specjalista, trener z zakresu geriatrii, opieki długoterminowej oraz żywienia w zdrowiu i chorobie. Aktualnie kontynuuje naukę w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Ponadto – organizator warsztatów zdrowia w ramach turnusów rehabilitacyjno-wypoczynkowych w Poddąbiu nad morzem, w Zubrzycy Górnej w górach, Szczawnicy, Rabce. Przez  trzy dni starał się, aby w przystępny sposób  zaprezentować sukcesy i bolączki współczesnej geriatrii oraz człowieka z różnymi schorzeniami organicznymi. Wykłady dostosowane były do ludzi różnych profesji i o różnym poziomie percepcji. Nie czuliśmy się jako słuchacze niedowartościowani, jako ludzie schyłku życia, lecz przeciwnie – pełni zrozumienia  dla naszych niedomagań  i bolączek. Śmiało można powiedzieć, że powoli wchodziliśmy w tematykę prozdrowotną, jaka przyświeca tej dziedzinie medycyny, aby  uzdrowić duszę i ciało.
„ Coś dla duszy i coś dla ciała ‘’
Każdy dzień rozpoczynano spacerkiem z kijkami lub bez z herbaciarni „Żurawinka”, bo tutaj było miejsce naszych kilkudniowych warsztatów, na Świętą Górę w Gostyniu Głogówku. Dla naszego gościa – nowością było poznanie tego miejsca, a dla nas – uzupełnieniem wiadomości, które z chęcią i spontanicznie przekazała nasza studentka, kol. Wiesława  Gaszkowiak.
Z zakresu zdrowego żywienia prowadzącą kuchnie także w różnych chorobach, jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca itp. była wykwalifikowana i doświadczona dietetyczka pani Małgorzata Radwan serwująca pyszności przygotowane z wielu warzyw, roślin, kasz, nasion itp. Udostępniła nam swoje przepisy dietetyczne do zastosowania w codziennym domowym żywieniu. Po powrocie ze spaceru serwowane były: herbata zielona, czarna, soki warzywne i owocowe oraz ciepły zakwas buraczany, a także kaszka orkiszowa z sokiem malinowym lub wiśniowym, płatki orkiszowe z tartym jabłkiem, pasztety warzywne i pasty słonecznikowe, z dyni i cieciorki . Wszystko to świeże, bez konserwantów.
Prezentacji towarzyszyły nie tylko wykłady poświęcone „Podstawom żywienia człowieka z elementami biochemii”, klasyfikacji diet, żywienia dorosłych ale i dzieci .
Prowadzący Zbigniew Kuśnierz zachęcał do systematycznego spożywania zdrowych posiłków w postaci produktów pochodzenia roślinnego. Słuchacze na bieżąco zadawali pytania, włączali się do dyskusji oraz dzielili się własnymi spostrzeżeniami. Podczas seminarium zaprezentowano wykład  (nagranie wideo) dr Ewy Dąbrowskiej –specjalistki od immunologii wątroby i organizatorki turnusów zdrowotnych, autorki książek „Żywienie w zdrowiu i  chorobie”, „Ciało i ducha ratować żywieniem”, na którym w profesjonalny sposób przedstawiono wiele przypadków ludzi schorowanych, pokazano ich choroby oraz powrót do zdrowia w sytuacjach ekstremalnych, co wydaje się niemal niemożliwym, że tak schorowani zostali niemalże cudem przywróceni do życia .
Pan Zbigniew Kuśnierz kilkakrotnie podawał literaturę uznanych w świecie badaczy, naukowców i autorytetów z zakresu biologicznego odmładzania organizmu ludzkiego i odżywiania mózgowego, cytując jednocześnie dobrych nauczycieli, jak np. 116-letniego dra Normana Walkera.
Profesjonalne wydawnictwo naukowe Heleny Ciborowskiej, Anny Rudnickiej:„Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo Lekarskie PZWL uczestnicy seminarium podawali sobie z rąk do rąk wertując z przejęciem jego strony. Było też wiele innych z zakresu piśmiennictwa jak np. Kinga Wiśniewska – Roszkowska  „Leczenie głodówką i dietą surówkowo- jarską”  Oficyna Wydawnicza ABA.
Dowiedzieliśmy się, że głodówka niejednokrotnie pomaga, zmusza organizm do czerpania i zużywania w charakterze pokarmu własnych różnorodnych zapasów i mobilizuje do ich przetwarzania. Są to zalegające złogi, twory patologiczne, zastarzałe ogniska zapalne, komórki zwyrodniałe i chore. Oczywiste, że nie wszystkie choroby można leczyć tą metodą. Dla nas jako laików szokujące było wystąpienie młodego lekarza Witolda Sadzewicza, który w wieku 49 lat cierpiał na zesztywnienie kręgosłupa, wieńcówkę, nadciśnienie oraz nadwagę i dzięki tej metodzie głodówki powrócił do zdrowia. Nadal nie można  w to uwierzyć że to, co niemożliwe stało się możliwe.
Wzruszyła nas „Filozofia dla starszych George Carlina długowiecznego 102 letniego „nie staruszka” (tak go nazwano), że  „życia nie mierzy się ilością oddechów, lecz chwil ”.
Na zakończenie warsztatów uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy, symboliczne kwiatki, wykonano pamiątkowe zdjęcie i zachęcono do uprawiania sportu. Ponadto wszyscy obecni stwierdzili, iż zdrowe nawyki żywieniowe trzeba kształcić, a zachęceni  do udziału w turnusach rehabilitacyjnych nad morzem i w górach – celem poprawy zdrowia i oczyszczenia własnego organizmu postanowili pojechać na turnus do Rabki, co jednogłośne zostało zaakceptowane w terminie od 7 do 17 września 2015 roku.
Jolanta Gardyś podziękowała p. Zbigniewowi i p. Małgosi za przygotowanie i przeprowadzenie wartościowych warsztatów, co z pewnością przyczyniło się do podniesienia naszej wiedzy, zrozumienia i działania zgodnie z mottem:
„ Ruch i zdrowe odżywianie może zastąpić prawie każde lekarstwo, ale żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu i zdrowego odżywiania”
„ Liczy się każdy dzień a czas to … miłość”.
Temat z pewnością nie został wyczerpany . To tylko kropelka w oceanie nieskończoności …
Zapraszamy do podzielenia się swoimi uwagami, propozycjami, komentarzem na adresy:
e-mail ; Zbigniew.kusnierz@onet.eu , gutw.gostyn@wp.pl
Relację przekazały  –  Jadwiga  Krystkowiak i Ewa Feledziak
Zdjęcia udostępniły Krystyna Adamczak i Jolanta Gardyś