Motto: „Życie jest formą istnienia białka,(…)”
Klasyczne stwierdzenie Engelsa, że „życie to forma istnienia białka” („tylko w kominie coś czasem załka”), popularność swą zawdzięcza głównie Agnieszce Osieckiej, która stworzyła na ten temat piosenkę wykonywaną przez Skaldów.
O znaczeniu białka w organizmie można było posłuchać na wykładzie, który się odbył w auli ZSO w Gostyniu 20 lutego 2014 r. Wykładu „Rola białka w organizmie człowieka, sposoby pomagania i uzupełniania”, który wygłosiła Anna Hejducka, wysłuchało 56 osób. Prelegentka jest prezesem Stowarzyszenia Dzieci i Osób Niepełnosprawnych w Miejskiej Górce, interesują ją także zagadnienia dotyczące zdrowia.
Na początku zaznaczyła, że białka pełnią w organizmie funkcje budulcową, są składnikiem wszystkich tkanek. Służą m.in. do budowy i odbudowy zużytych tkanek, biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi, wchodzą w skład ciał odpornościowych, pełnią rolę nośnika witamin i soli mineralnych. Z tego względu białka powinny dostarczać 10-14 % wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka i powinno to być białko pełnowartościowe zawierające 8 niezbędnych aminokwasów. Organizm pobiera białko w pożywieniu, stąd dobrze jest wiedzieć, jakie produkty spożywcze są bogate w białko. Na czele listy znajdują się ryby: łosoś, pstrąg i sardynka. Udowodniono naukowo, że regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji starczej. Spośród roślin najwięcej białka zawiera soja, bogatym źródłem białka są sery żółte, szczególnie parmezan, dużo białka zawierają także orzechy.
Wykład był ilustrowany odpowiednimi tabelami, wykresami, diagramami. Jeden z nich pokazywał, iż w skład organizmu wchodzą woda, białka i tłuszcz. Połowę zawartości białka stanowi kolagen, który jest głównym białkiem tkanki łącznej. Jest on obecny w większości ludzkich organów: w skórze, włosach, kościach, organach wewnętrznych. Ma on bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien. Jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek kolagenu ze skóry powoduje powstawanie zmarszczek w trakcie jej starzenia. Kolagen wypełnia także rogówkę oka. Kolagen ulega ciągłej wymianie, najszybciej jest wymieniany w wątrobie, najdłużej trwa wymiana w kościach. Z wiekiem produkcja kolagenu ustrojowego się zmniejsza, wreszcie zanika. Aby spowolnić proces starzenia się organizmu, należy uzupełniać poziom kolagenu, a przede wszystkim usprawnić aparat ruchu i przywrócić równowagę organizmu.
Bez białka nie ma życia.
Wypada więc filozoficznie westchnąć z Tadeuszem Konwickim: „Jestem kroplą białka w oceanie chaosu, który nazywamy wszechświatem.”
Po wykładzie nasz gość odpowiadał na pytania. Zgromadzeni brawami podziękowali za prezentację, Zbyszek wręczył piękną różę, i okolicznościowy upominek. Wszyscy wyrazili chęć spotkania się z Anną Hejducką ponownie na wykładzie o tematyce dotyczącej zdrowia.
Na końcu wysłuchaliśmy komunikatów.
Wykładu wysłuchała i zrelacjonowała Halina SpichałZdjęcia zrobiła Aleksandra Biderman